Jouw Idee, Jouw Succes: Ondernemen in Leuven

Samen Vooruit: Vrijheid en Kansen voor Ondernemers om in Leuven te Groeien en te Slagen

Ondernemen en economie: Leuven benut zijn potentieel

Een stad staat of valt met haar inwoners, en Leuven is uniek. Volgens de stadsmonitor vertrouwen we elkaar het meest van alle centrumsteden en staan we bekend om onze openheid en verdraagzaamheid. Maar een stad staat ook met haar economisch weefsel. Leuven heeft het grootste economische potentieel van alle Vlaamse centrumsteden, dankzij haar universiteit, hoogtechnologische spin-offs, bedrijven zoals AB Inbev, en een dynamische handel en horeca.

Benutten we dit potentieel volledig?

Bij Liberaal voor Leuven vinden we dat het beleid rond ondernemen in Leuven beter kan. Iedere burger die initiatief neemt, verdient ruimte om te ondernemen. Daarom stellen we voor om de uitvoering van het beleid in handen te geven van een Autonoom Gemeentebedrijf Centrum Management (AGCM), dat werkt als een privaat-publieke samenwerking met de stad en de belangrijkste economische spelers als partners.

Ondersteuningspunt voor ondernemers

Leuven moet werk maken van één centraal loket voor ondernemers, waar alle administratieve handelingen worden afgehandeld. Een ondernemer moet kunnen focussen op ondernemen, niet op bureaucratie.

Onze voorstellen:

  • Optimaliseer bedrijventerreinen in het stadsontwikkelingsplan.
  • Gebruik Leuven Mindgate als investeringsfonds.
  • Definieer kernwinkelgebieden met een gezonde mix van handel en horeca.
  • Voorzie financiële stimuli voor starters.
Leuven als internationale hotspot

Dankzij onze universiteit en kennisinstellingen zoals imec heeft Leuven internationale kansen, mede door de nabijheid van Brussel. Initiatieven zoals de International School of Leuven zijn goede stappen, maar er is meer mogelijk. Door het aantrekken van internationale bedrijven en specifieke acties gericht op de internationale gemeenschap kan Leuven zich sterker profileren als internationale stad.

Lagere belastingdruk voor burgers en ondernemers

Liberaal voor Leuven wil de belastingdruk verlagen, zowel voor burgers als voor ondernemers. Specifieke belastingverlagingen voor starters, zoals vrijstelling van onroerende voorheffing, zijn hierbij essentieel. Ook een evaluatie van de bestaande belastingen en hun effect op de economie is noodzakelijk.

Ondersteun de middenstand en horeca

Een sterke middenstand en horeca zijn cruciaal voor Leuven. Lokaal winkelen is slim winkelen, en we moedigen dit aan door middel van initiatieven zoals lokale aankoopcheques en digitale cadeaubonnen. Ook willen we meer lokale markten en braderieën organiseren en buurtwinkels aantrekken, zowel in de stad als in de deelgemeentes.

Herwaardering van de benedenstad

Het stadsdeel tussen de Tiensestraat en de Vaartstraat heeft extra aandacht nodig. Ondanks een heropleving is een masterplan noodzakelijk, vooral met de komst van de nieuwe podiumkunstenzaal.

Aanpak van leegstand

Leegstaande panden zorgen voor verloedering. Liberaal voor Leuven stelt maatregelen voor zoals het verhuren van winkelruimtes aan pop-ups en het tijdelijk hergebruiken van stadspatrimonium voor tentoonstellingen of workshops.

Horeca: een plan voor de toekomst

Leuven heeft een unieke horecasector. Daarom willen wij dat er een schepen komt die verantwoordelijk is voor een horecabeleidsplan. Dit plan moet samen met de horeca zelf worden uitgewerkt. Leuven moet zich profileren als een kwaliteitsstad die meer biedt dan enkel studentenleven.

Stimulansen voor innovatieve horecaconcepten

De stad kan vernieuwende horecaconcepten stimuleren door jaarlijkse horeca-awards uit te reiken. De stad moet ook soepelere regels hanteren bij horecaconcessies en ondernemers meer vrijheid geven, bijvoorbeeld bij het terrasreglement.

Veilig en bruisend nachtleven

Een bruisend nachtleven kan overlast met zich meebrengen. Daarom pleit Liberaal voor Leuven voor permanente voetpatrouilles in het weekend en de aanwezigheid van een politiemeldpunt bij de Oude Markt.

Toerisme: Leuven op de kaart zetten

Leuven heeft alles in huis om een toeristische trekpleister te zijn: een rijke geschiedenis, cultuur, en een bloeiende horeca. Toch kan de stad nog beter. We moeten het toerisme versterken door meer samen te werken tussen de stadsdiensten, handelaars en horeca.

er zijn schuchtere pogingen geweest maar de stad moet een versnelling hoger

  • Het uitwerken van een mediastrategie
  • Sneller bestaande platformen zoals shoppeninleuven.be aanpassen
  • Sociale media en apps beter gebruiken en doelgerichter communiceren.
  • Evaluatie van het huidig aanbod in heel de stad met de nodige herzieningen.
  • Het opstellen van een evenementenplan in het begin van het jaar, zodat de ondernemers en andere actoren de tijd krijgen om hierop in te spelen.
  • Dit evenementenplan moet ook rekening houden met logistieke ondersteuning van bepaalde evenementen.
  • Er dient ook een spreiding van evenementen over heel de stad, inclusief deelgemeentes, uitgewerkt te worden.
  • Congrestoerisme: Er moeten partners worden gezocht om Leuven te voorzien van de nodige infrastructuur zodanig dat we kunnen uitgroeien tot een volwaardige congresstad.
  • Een goed uitgewerkt gestructureerd toeristisch onthaal aanbieden.
  • De universiteit uitspelen als historische en toeristische troef. Onder andere met de viering van 600 jaar KULeuven, maar een eigen volwaardig museum zoals in Gent of Louvain-la-neuve zou welkom zijn.
Logistiek: efficiëntie voor handelaars

Om de bevoorrading van handelaars in de stad efficiënter te maken, stellen we een stadslogistiek plan voor. Dit kan handelaars helpen bij hun dagelijkse operaties door betere toegang en samenwerking.

Onze logistieke voorstellen:

  • Verbeter het beheer van laad- en loszones, met als voorbeeld het Vuntcomplex als logistieke hub.
  • Stimuleer samenwerkingsovereenkomsten tussen handelaars om het aantal ritten voor afvalinzameling te verminderen.
  • Verzamel data over leveringsfrequenties om oplossingen te ontwikkelen per handelswijk.
Openbare werken: duidelijke communicatie en ondersteuning

Openbare werken zijn nodig, maar de communicatie en planning kunnen beter. Liberaal voor Leuven pleit voor tijdige, duidelijke en gerichte communicatie naar handelaars en bewoners.

Onze voorstellen voor openbare werken:

  • Tijdige communicatie, zowel voor als tijdens de werken, via e-mail en de website van Stad Leuven.
  • Creëer een gedetailleerde webpagina per werf die eenvoudig toegankelijk is.
  • Organiseer samen met de betrokken handelswijken acties om de handel te ondersteunen tijdens de werken.
Werfbeheer: iedereen betrekken

Bij grote werken moeten alle betrokkenen tijdig geïnformeerd worden. Tien maanden voor de start van de werken moet een werkgroep worden opgericht met alle relevante partijen (aannemers, stad, De Lijn, nutsmaatschappijen).

Onze voorstellen voor werfbeheer:

  • Een werfcoördinator van de stad die bewoners en handelaars actief ondersteunt en bereikbaar is voor vragen.
  • Bij langdurige werken met grote impact op de bereikbaarheid moet fiscale compensatie mogelijk zijn, bijvoorbeeld via verlaging van taksen.
  • Zorg voor tijdelijke laad- en loszones als handelaars niet goed bereikbaar zijn tijdens de werken.

Lees hier ons volledig programma

Wil je meer weten over onze plannen voor een ondernemend Leuven? Lees dan ons volledige programma en ontdek hoe we samen een bruisende, economische toekomst voor Leuven kunnen realiseren.